Dobrodošlica

Poštovani koleginice i kolege,

Dragi prijatelji,

 

Sa velikim zadovoljstvom konstatujemo da Sekcija za radiološku dijagnostiku Srpskog lekarskog društva i Udruženje radiologa Srbije organizuju četvrti za redom Kongres radiologa Srbije sa međunarodnim učešćem, koji će se održati  9-11. novembra 2017. godine na Zlatiboru, u hotelu „Palisad“. Posebna nam je čast i zadovoljstvo da vas pozovemo da svojim radovima uzmete aktivno učešće u radu kongresa, koji obe strukovne asocijacije zajedničkim naporima organizuju, objedinjujući na taj način sve segmente radiologije u Republici Srbiji.

Ovaj skup, organizovan je sa ciljem razmene znanja i iskustava na svim nivoima zdravstvene zaštite i nudi sveobuhvatan pristup radiologiji, kao multidisciplinarnoj nauci i neizostavnom segmentu rada svake zdravstvene ustanove i svakog oblika medicinskog delovanja. Upravo zbog sveobuhvatnog pristupa struci, na kongresu takođe učestvuje Udruženje radioloških tehničara i tehničara nuklearne medicine Srbije. Radiologija je u XXI veku, više nego ikada do sada, u mogućnosti da prati aspekte razvoja patologije, biomedicinskih istraživanja na celularnom i molekularnom nivou, kao i primenu savremenih tehničkih dostignuća, pre svega nano-tehnologije i informacione tehnologije u smislu obrade i čuvanja slike, definisanja složenih matematičkih modela i mogućnosti telemedicine. Naučni odbor Kongresa planira da kroz izlaganja više od 70 domaćih i stranih eksperata definiše odgovore na pitanja koja se postavljaju u svakodnevnom radu, prikaže novine u radiologiji i predstavi originalne naučne radove. Takođe, biće organizovane radionice sa ciljem praktične primene savremenih principa u radiologiji.

Kao oblast zasnovana na ekstremnoj sposobnosti vizuelne percepcije, radiologija teži ka univerzalnoj estetici i skladu. Stoga, izbor mesta održavanja kongresa, zlatni Zlatibor u sunčanoj sumaglici pozne jeseni, pravi je izbor za sticanje novih znanja i poznanstava, razmenu mišljenja i osnažujuću identifikaciju unutar svoje struke.

Radiologija u Republici Srbiji ima dugu tradiciju, prepoznate rezultate rada u evropskim okvirima i perspektivu razvoja, ukoliko se prave vrednosti prepoznaju  i na pravilan način podržavaju. Cilj ovog skupa, upravo je prepoznavanje vrednosti, razvoj svesti o sopstvenoj tradiciji, najdužoj u regionu i potrebe za konstantnim razvojem u skladu sa trendovima.

Nadamo se da će Kongres privući veliki broj radiologa i da ćete posle njega biti obogaćeni ne samo novim saznanjima, već i novim prijateljstvima i nezaboravnim trenucima.

Želimo vam srdačnu dobrodošlicu na predstojeći Kongres radiologa Srbije 2017!

Prof. Dr Zorica Milošević

Predsednica Sekcije za radiološku dijagnostiku SLD

Prof. dr Milan Mijailović

Predsednik Kongresnog odbora

Prof. Dr Ružica Maksimović

Predsednica URS